Половина українців винуватять Росію та сепаратистів у війні на Донбасі, третина вагається, а 15% покладають провину на Україну. Опитування

52% українців дотримуються думки, що війну почали Росія та сепаратисти, 15% покладають провину на Україну, а третина має невизначену думку

Про це йдеться у опитуванні КМІС на замовлення "Детектор медіа".

Майже половина опитаних (43%) вважають, що в Криму і "ДНР"/"ЛНР" переслідують українців та українськомовних. Тим часом 10% українців вважають, що це в Україні переслідують росіян та російськомовних.

33% вважають, що в Україні забагато прокремлівських ЗМІ, 30% бачать наступ на свободу слова, а 38% не мають визначеної думки з цього питання.

Опитування показує радше неприйняття громадянами окремих обмежувальних заходів в Україні. Зокрема, 44% не підтримують заборони російських телеканалів (підтримують - 37%),  46% не підтримують заборони російських соціальних мереж (підтримують - 30%), 53% не підтримують заборони окремих артистів і російських фільмів (підтримують - 29%).

Тільки на заході України можна більш-менш говорити про певне домінування "проукраїнської" інтерпретації подій у контексті анексії Криму та конфлікту на сході. Водночас навіть у випадку визначення, хто почав війну, 28% жителів західних областей або назвали Україну, або "не мають визначеної думки". Заборону на російські серіали/соціальні мережі/російських артистів підтримують на заході України лише трохи більше половини населення (52-56%).

Уже в центрі України 55% звинувачують Росію або сепаратистів у початку війни (хоча Україну звинувачують 14%, а 31% "не визначилися"). І якщо щодо заборони російських каналів переважає радше підтримка рішення, то у випадку серіалів/артистів і соціальних мереж більшість проти такого кроку.

На півдні і сході країни, по-перше, лише третина вважає, що війну почала Росія й сепаратисти (на Україну покладають відповідальність 17-18%, решта "не визначилися"). По-друге, більшість проти обмежувальних заходів на російські телеканали, серіали/артистів, соціальні мережі.