США чекають від Чехії видачі російського хакера, підозрюваного у викраденні даних

США очікують, що Чехія видасть їм підозрюваного у викраденні даних російського хакера Євгена Нікуліна

Про це заявив під час візиту до Чехії спікер Палати представників США Пол Раян, передає "Радіо Свобода".

Раян сказав, що "є всі підстави вважати й очікувати, що пан Нікулін буде екстрадований до Америки".

"Сполучені Штати мають право пріоритету щодо того, щоб він був екстрадований в США, як у зв’язку з тяжкістю злочину, від якого постраждали США, а також за часом запиту на екстрадицію", – сказав конгресмен.

Євгена Нікуліна заарештували в Чехії в жовтні 2016 року на підставі ордера Інтерполу, виданого за запитом США. У США Нікуліна звинувачують у розкраданні інформації в інтернет-компаній LinkedIn, Dropbox і низки інших. Адвокати росіянина стверджують, що агенти ФБР США вимагали від нього зізнань у зламі ресурсів Демократичної партії США під час президентської кампанії Гілларі Клінтон. Нікулін заперечував свою причетність до кібератак на сервери Демократичної партії США та інші звинувачення.

Після арешту Нікуліна Росія звинуватила США у переслідуванні її громадян і пообіцяла боротися за видачу хакера, звернувшися з вимогою його екстрадиції за звинуваченням у крадіжці через інтернет.

У 2017 році року суд Чехії постановив, що 30-річного Нікуліна можна видати і США, і Росії. Остаточне рішення щодо країни видачі росіянина має схвалити Мін'юст Чехії.