Світовий банк очікує від України початку реформи нагляду в соціальній сфері у 2018-2019 роках

Cвітовий банк очікує на початок реформування системи нагляду і контролю у сфері соціальної допомоги в Україні у 2018-2019 роках

Про це йдеться в листі директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахкохен до міністра соціальної політики Андрія Реви, передає "Економічна правда".

Лист підсумовує результати проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" у грудні 2017 - лютому 2018 року. Cвітовий банк констатує, що в цілому реалізація проекту відбувається відносно добре: Мінсоцполітики виконало 6 із 17 необхідних індикаторів і отримало $85 млн до бюджету. Виплати за проектом сягнули 31% передбачених на його реалізацію коштів.

Поступу вдалося досягти у грудні 2017-січні 2018 року, коли в рамках реалізації проекту підписали 4 контракти. Оцінка діяльності за проектом – "Задовільно".

"У 2018 році можуть бути виконані ще два індикатори, які дозволять отримати у 2018 році ще $35 млн", - пише Кахкохен.

Також директор Світового банку вказує на доцільність своєчасного створення соціальної інспекції.

"Затримки прийняття закону про утворення соціальної інспекції можуть призвести до несвоєчасного виконання проекту. Команда Світового банку та Мінсоцполітики домовились переглянути обсяг технічної допомоги на підтримку розвитку соціальної інспекції", - йдеться в листі.

Законопроект про забезпечення державного контролю під час надання соціальної підтримки, який передбачає створення інспекції, Кабмін вніс до Ради у жовтні 2017 року. Закон мав набрати чинності з січня 2018 року, але його так і не ухвалили нардепи.

Також Кахкохен звертає увагу на обмежені можливості Мінсоцполітики реалізовувати реформу через недостатність коштів, передбачених у державному бюджеті на поточний рік.