У США музей "повернув" у колекцію вкрадені картини Рембрандта в доповненій реальності

Бостонський музей Ізабелли Стюарт Гарднер (Isabella Stewart Gardner Museum) за допомогою доповненої реальності "повернув" в свою колекцію дві картини Рембрандта, які викрали з галереї 28 років тому

Про це пише Engadget.

Вдень 18 березня 1990 року двоє чоловіків, одягнених в поліцейську уніформу, підійшли до бічного входу в музей. Вони повідомили охоронцю, що зреагували на повідомлення про порушення правопорядку.

Чоловік впустив зловмисників, і через 81 хвилину грабіжники втекли з 13 творами мистецтва вартістю понад 500 мільйонів доларів. 

Серед них знаходилося полотно "Концерт" Вермеєра, дві роботи Рембрандта, включаючи єдиний морський пейзаж художника "Христос під час шторму на морі Галілейському", а також картини Мане, Дега, Флінка, китайська ритуальна чаша для вина "гу" і хрестоцвіти з прапора Наполеона Бонапарта.

З огляду на цінність бракуючих робіт, пограбування назвали найбільшим розкраданням приватної власності в історії. Через 28 років експонати й досі не знайшли, а на місці картин залишили порожні рами.

"Христос під час шторму на морі Галілейському"

До річниці злочину технологічний стартап Cuseum представив мобільний додаток доповненої реальності під назвою Hacking the Heist. З його допомогою користувач може затримати камеру смартфона на порожній рамі і побачити, як простір заповнюється вкраденими роботами.

Додаток було розроблено з використанням технології ARKit від Apple. Поки він недоступний: розробники очікують виходу оновлення iOS 11.3, яке підтримує інструмент.

"Чоловік і жінка в чорному"

Після поновлення користувачі зможуть побачити лише два відсутніх експоната: картини Рембрандта "Чоловік і жінка в чорному" і "Христос під час шторму на морі Галілейському". Проте, розробники планують додати в нього й інші загублені реліквії.