ЄС розробив план, який дозволить швидше перекидати американські війська у Європі

Європейський Союз представив план з підвищення військової мобільності в Європі, йдеться про брак спеціальних дозволів для перекидання військ США

Про це заявила верховний представник ЄС Федеріка Могеріні, коментуючи План дій щодо військової мобільності, пише Reuters.

"Сприяючи військовій мобільності в межах ЄС, ми можемо бути більш ефективними у запобіганні криз, більш ефективними у розгортанні наших місій та швидше реагувати на виклики", —  сказала Могеріні.

У НАТО вважають надзвичайно важливим подолання фізичних, процедурних та нормативних бар’єрів, які перешкоджають військовій мобільності, особливо на тлі можливого конфлікту з Росією. Мова йде про брак спеціальних дозволів для перекидання військ США чи про вузькі і слабкі мости і тунелі для важкої техніки.

Тепер план буде представлений урядам країн ЄС та Європейському парламенту для обговорення. Комісія також розгляне питання щодо вдосконалення інфраструктури та оцінки витрат, оптимізації митних процедур для провезення боєприпасів та небезпечних вантажів та шукатиме шляхи кращого співробітництва між агентствами ЄС.

Зазначимо, що НАТО має власні стандарти щодо мостів військового призначення, доріг, тунелів і аеродромів.