Нацполіція Дніпра встановила в ізоляторах відеокамери з метою захисту прав затриманих

Дніпровська Нацполіція вперше в Україні запровадила систему забезпечення прав затриманих за європейськими стандартами

Про це повідомив заступник глави Нацполіції Костянтин Бушуєв, передає прес-служба.

За словами Бушуєва, поліція Дніпра стала першим підрозділом України, де запроваджено систему Custody records. Її основна мета - забезпечення прав людей, поміщених до ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) - відповідно до європейських стандартів.

У Нацполіції наголосили, що цілодобове відеоспостереження та електронне документування зробить неможливим будь-яке порушення прав затриманих осіб.

"За потреби можна буде переглянути дії працівників ізолятора стосовно того чи іншого затриманого, дізнатися, як поліцейські дотримуються законодавства та своїх посадових інструкцій”, - підкреслив заступник.

Директор програмної ініціативи "Права людини та правосуддя" міжнародного фонду "Відродження" Роман Романов зазначив, що спеціально навчені інспектори з прав людини інтерв’юватимуть затриманих одразу, як вони потрапляють до ІТТ. Ця розмова фіксується на відеокамеру, що запобігає викривленню фактів та психологічному тиску. 

Зокрема, система передбачає сигналізатор про закінчення граничних термінів тримання (24, 36, 60 та 72 години). Управління забезпечення прав людини при Нацполіції матиме дистанційний доступ до всіх відеокамер будь-якого ізолятора України. Працівники цього підрозділу можуть цілодобово стежити, що відбувається в тому чи іншому ІТТ.

"Така система дозволяє виявити порушення прав затриманої особи, захистити її від можливих зловживань, а також убезпечити працівників поліції від неправдивих звинувачень в їхній бік", - підкреслив Роман Романов.

Зазначається, що незабаром система забезпечення прав затриманих буде запроваджена в усіх ізоляторах тимчасового тримання та поліцейських відділах України.