Представники бізнесу обговорили, як пришвидшити економічне зростання та припинити деіндустріалізацію. Новини компанії

30 березня відбулося спільне розширене засідання Антикризової ради громадських організацій України та Правління УСПП

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Представники парламенту, бізнесу, наукових інституцій, експерти зосередилися на питаннях, що становлять загрозу для соціально-економічного розвитку країни.

Ще минулого року представники бізнесу надали рекомендації керівництву країни, як пришвидшити темпи економічного зростання та припинити деіндустріалізацію. За наполегливості ділових кіл частина пропонованого була втілена в життя, але досі немає стратегії розвитку промисловості, збереження трудового потенціалу. Про це йшлося на засіданні Правління УСПП.

"Мова про системну загрозу, яку зараз відчувають всі громадяни України. Ми втрачаємо наукоємні технологічні галузі, економіка стає агросировинною, питома вага продукції з високою доданою вартістю скоротилася в експорті України до 12-15 відсотків", - сказав президент УСПП Анатолій Кінах.

Ухвалення пакету із 35 економічних законопроектів, які презентував уряд, триває повільно. Зокрема і досі не вирішені питання надання преференцій національним товаровиробникам. Продовжується і тиск на бізнес з боку правоохоронних органів. Посилюється трудова міграція.

"Щодо кількості обшуків, силових випадків тиску на бізнес кількості перевірок — масштаб всіх цих негативних явищ незважаючи на деяке вдосконалення законодавства, не зменшується", - сказав Кінах.

"Питання створення нового органу правоохоронного, якому б були передані усі правоохоронні функції. Ми бачимо певні ризики в цьому законопроекті і ми вважаємо що він повинен однозначно допрацьовуватися з урахуванням пропозицій усіх громадських організацій", - сказала віце-президент УСПП Юлія Дроговоз.

Утім підприємці говорять і про позитивні зрушення. До таких в УСПП зараховують розстрочку ввізного ПДВ на обладнання, зниження ставок портових зборів на 20 відсотків та запуск Експортно-кредитного агентства.