Україна досі страждає через фінансову політику прем'єра Тимошенко, - Пинзеник

2009 року, з врахуванням наближення президентських виборів, тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко загнала Україну до боргової ями, з якої ми досі не можемо вибратися

Про це розповів двічі міністр фінансів, засновник та перший голова партії ПРП Віктор Пинзеник в ефірі програми "Досьє" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

За його словами, саме це рішення Тимошенко й стало причиною його рішення не підписувати державний бюджет 2009 року й подати у відставку з посади очільника Мінфіну.

"Якщо експерти уважно подивляться розвиток ситуації за останні 10 років, то влізання в серйозні (фінансові - ред.) проблеми почалося 2009 року. Дефіцит бюджету і приріст боргу був найбільшим - не в абсолютному розмірі, а у відносному значенні. І це був єдиний бюджет, на якому нема підпису міністра фінансів. Тому що я відмовивися підписувати цей документ", - заявив Пинзеник.

За його словами, після прийняття бюджету-2009 він спробував переконати уряд "переробити бюджет, прийняти новий".

"І Мінфін навіть підготував цілу низку рішень, яких потребувала країна. Не простих рішень, бо країна знаходилася в стані кризи. Головна філософія цих рішень була у тому, щоб не дозволити втягнути країну в борги. Нагадаю, що на той час борг України був менше, ніж 100 млрд грн, проти нинішніх понад 2 трлн грн. Й країна була би в зовсім іншій ситуації, якби вона трималася зовсім іншої бюджетної і макроекономічної культури, яка до того часу вже якимось чином була сформована. На жаль, знайти підтримку і розуміння в уряді не вийшло. Я залишився один. Й мені довелося приймати рішення - рішення для мене очевидне", - розповів Пинзеник.

При цьому після своєї відставки він зустрів Тимошенко лише "через кілька років": "У залі парламенту".