У Франції масово страйкують залізничники, на черзі - працівники авіакомпаній, енергетики і студенти

У понеділок, 2 квітня, у Франції починається оголошений профспілками загальний страйк залізничних працівників

Про це повідомляє "Укрінформ".

Залізничники страйкують проти реформи національної компанії залізниць SNCF. Реформа має на меті запровадження конкуренції в галузь, оскільки SNCF є монополістом на ринку. Також уряд планує скасувати особливий статус і пільги її співробітників. Профспілки побоюються ще й того, що реформа уряду дозволить в майбутньому приватизувати цю державну компанію.

Початок страйку заплановано на 19:00 за місцевим часом. Щодо вівторка, 3 квітня, який буде першим після великодніх вихідних робочим днем, залізничники вже виклали графік руху потягів та приміських електричок, обмеженого на близько 77%.

Так, у столичному регіоні електрички, що пов’язують Париж із передмістями, скоротять свій рух на від 14% до 50% залежно від напрямку. На деяких лініях рух припинять повністю. Щодо потягів дальнього слідування, їхній рух обмежуватимуть на від 11% до 27%.

"Страйк на залізниці триватиме 3 місяці. Рух потягів припинятиметься в середньому 2 дні на тиждень", - повідомили у трьох найбільших зхалізничних профспілках - CGT, CFDT і Unsa.

Водночас ще одна профспілка залізничників - SUD-Rail - закликає до постійного страйку з ухваленням рішення про його продовження кожні 24 години.

У подальшому до залізничників мають намір приєднатися працівники авіакомпанії Air France, енергетики і студенти університетів. Air France уже оголосила про страйк 10-11 квітня. Раніше, у п’ятницю, 30 березня, компанія скасувала 25% рейсів. Працівники вимагають підняття зарплатні на 6%.