Україна готова віддати 20 росіян за українських політв'язнів і заручників, - Геращенко

Україна готова віддати 20 російських злочинців за утримуваних у Росії українських політв'язнів і заручників на Донбасі

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, передає "РБК-Україна".

"Українська сторона готова передати 20 росіян, які утримуються в українських в'язницях за порушення українського законодавства та участь у війні для того, щоб звільнити Сенцова, Кольченка та інших", - заявила Геращенко.

Геращенко наголосила, що звільнення не тільки заручників на Донбасі, але і в'язнів Кремля залишається принциповим питанням.

Нагадаємо, 27 грудня на Донбасі відбувся наймасштабніший обмін полоненими - з окупованої території повернулися 73 українця.

У числі українців, звільнених із полону російських бойовиків на Донбасі, - "кіборги", та інші українські бійці, громадські активісти та волонтери, а також вчений-історик Ігор Козловський.

Українська сторона та терористи "ЛНР/ДНР" почали перемовини щодо нового обміну полоненими - готуються повернути ще 20 українців.

Голова СБУ Василь Грицак заявив, що в ОРДЛО ще залишаються в заручниках 103 українці.

СБУ перевіряє звільнених заручників щодо зв'язків з російськими спецслужбами.

Звільненим з полону виплатять по 100 тис. грн, але списки перед цим узгодять з СБУ.

Ув'язнених у Росії українців Сущенка та Сенцова можуть обміняти на кримських дезертирів Баранова та Одинцова.

За словами Ірини Геращенко, звільнення українських політв’язнів залежить не від дипломатів, а від президента Росії Володимира Путіна.