Країни Балтії проситимуть у США посилення військового контингенту

Президент Литви Даля Грібаускайте, президент Естонії Керсті Кальюлайд та президент Латвії Раймонд Вейоніс 3 квітня під час візиту до Вашингтону звернуться до президента США Дональда Трампа за посиленням військової присутності в їхніх країнах

Про це повідомляють чиновники країн Балтії, передає Euractiv.

Так, литовський високопосадовець на умовах анонімності розповів, що балтійські лідери проситимуть США частіше передавати протиракетні комплекси далекого радіусу дії Patriot для військових навчань. Вони також хочуть стати частиною більшого європейського протиракетного щита.

"Я сподіваюсь, що США та інші союзники усвідомлюють, що повітряний простір балтійських держав має бути краще захищеним та захищеним", - заявила президент Литви Далі Грібаускайте перед початком візиту до США.

Водночас посол США в Естонії Джеймс Мелвиль заявив, що його країна високо цінує вірність трьох балтійських держав у партнерстві та готовність виділяти щонайменше 2% ВВП на оборону, а також назвав їх прикладом для решти Європи. За його словами, посилення протиракетної оборони в країнах Балтії, ймовірно, обговорюватимуть у контексті НАТО.

У 2017 році Північноатлантичний альянс розгорнув 4 багатонаціональні батальйони у Польщі та країнах Балтії, а США відправили комплекси Patriot до Литви для військових навчань. Віце-президент США Майк Пенс також підіймав питання розгортання комплексів Patriot у Естонії.