Кремль мав план "Троя" з дестабілізації України, - The Times

У 2014 році Росія мала таємний план "Троя" з розповсюдження "руського міру" в Україні та підготовки проросійського заколоту в Запорізькій області

Про це йдеться в доповіді за співавторством депутата британського парламенту Боба Сілі, передає The Times.

Доповідь заснована на витоках інформації з електронної пошти радника президента Росії Володимира Путіна – Владислава Суркова, якого вважають одним із головних російських високопосадовців, відповідальних за військову агресію в Україні.

Відповідно до доповіді, план "Троя" в листопаді 2014 року надіслав до Кремля колишній депутат російської Держдуми від партії влади "Единая Россия" Олексій Муратов, якого в 2014 році призначили представником Путіна у бойовиків "ДНР".

Згідно з планом операції "Троя", Муратов пропонував вкласти $181 тис. на поширення проросійського заколоту далі на захід від Донбасу. Документ, ймовірно, був відправлений заступнику Суркова.

У плані були чітко зазначені імена ватажків проросійських заворушень, а шпигуни вже діяли на місці подій. Йшлося про стратегію підготовки населення Запорізької області до проросійського заколоту у регіоні, або як подавав це Муратов - "визволення від нацистсько-фашистських окупантів".

Це був план маніпуляції громадською думкою перед заколотом у Запоріжжі, який мав на меті вирвати регіон із орбіти центрального уряду в Києві. У цьому заколоті використовувалася б існуюча російська шпигунська мережа, яка вже діяла на тій території. Передбачалося встановлення контакту з місцевою поліцією та СБУ. План встановлював, куди спрямовувати кошти: від $40 тис. на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, $10 тис. на підтримку мережі агентів у СБУ і МВС, до $49 тис. на купівлю транспорту.

Документ був частиною третього траншу електронної пошти, виявленої мережею українських хакерів у листопаді 2017 року. Два попередні транші були викриті у 2016 році. Їх ретельно вивчав співавтор доповіді Боб Сілі. Кремль назвав здобуту інформацію сфабрикованою, хоча деякі автори електронних листів Суркову визнали їхню справжність.