У Франції почався один із наймасштабніших в історії країни протестів: Залізничники проти реформ Макрона

У вівторок французькі залізничники розпочинають тримісячний страйк - по всій країні буде припинений рух поїздів

Про це повідомляє місцеве видання "The Local". 

За словами керівництва французької національної залізничної компанії SNCF, страйк призведе до скасування 88% міжміських рейсів Intercite, до 70% регіональних поїздів TER. Відмінять і частину міжнародних рейсів, зокрема буде порушений рух до Брюселю й Лондону, а також Німеччини та Голандії. 

Транспортний колапс триватиме два дні - 3 і 4 квітня. У подальшому працівники французької залізниці планують виходити на роботу лише два дні з п'яти на тиждень - і так впродовж двох місяців, до кінця червня.

Причина мітингів - нові реформи президента Франції Емануеля Макрона, згідно з якими залізничники втратять свій пільговий статус і будуть прирівняні до звичайних найманих працівників. 

Реформи президента спричинять страйки й у інших галузях. Цього дня роботу припинять енергетики, газовики, працівники комунальних служб і національний авіаперевізник Air France. 

На вулиці вийшли також студенти, пенсіонери й представники профспілок. 

Нагадаємо, ще на етапі передвиборчої боротьби Емануель Макрон обіцяв провести реформу ринку праці. Згідно з нею, президент має намір скоротити 120 тисяч із майже 5,6 мільйонів робочих місць у робочому секторі впродовж чотирьох років — до 2022 року. Причиною поступових реформ є державний борг країни, який наближується до 100%. 

Згідно з опитуваннями, більшість французів підтримує нововведення Макрона. Експерти припускають, що президент може піддатися тиску мітингувальників і програма реформ може опинитися під загрозою зриву.