Телеканал "Еспресо" покаже фільм "Хайтарма" про депортацію кримських татар

В понеділок, 9 липня, в ефірі телеканалу "Еспресо" покажуть художній фільм "Хайтарма" про депортацію кримських татар

8 квітня православні християні святкують Великдень. У тому, що "Хаймарма" вийде на "Еспресо" в ці святкові дні, є певний символізм

"У це велике духовне свято ми думаємо про Воскресіння Христове, а також  про духовну єдність світу та українців зокрема. П'ятий рік українці окупованих територій не можуть сісти за один Великодній стіл зі своїми рідними. Так само не могли вільно відзначати релігійні свята за радянських часів, про які розповідається у фільмі", - пояснює головний редактор каналу Світлана Самойленко.

Погоджується з цим і програмний директор Марія Гурська.

"Неможливо не проектувати Великодні події на реальність, в якій живемо. Знаючи, що Воскресінню передували муки і розп'яття Христа, ми думаємо і про сьогоднішню несправедливість та репресії в найгірших традиціях сталінської доби на окупованих територіях - зокрема, в Криму. Ми віримо, що вслід за розп'яттям Криму Росією прийде його воскресіння у складі єдиної та незалежної України", - вважає Гурська.

Телеканал "Еспресо" покаже стрічку "Хаймарма" в пам'ять про закатованих, замучених в Криму (у 1940-х роках і зараз) українців у солідарність із переслідуваними кримськими татарами, без єдності з якими неможлива духовна єдність всієї України.

"Хайтарма" - історичний військовий драматичний художній фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва, присвячений періоду в історії кримськотатарського народу. Фильм засновано на реальних подіях 1944 року - депортації кримських татар.

Дивіться у понеділок, 9 квітня, о 17:10 на телеканалі "Еспресо".