Запрацювала система контролю якості продуктів. Як штрафуватимуть порушників

У середу, 4 квітня, в Україні набув чинності закон "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин"

Про це повідомляє "Укрінформ".

Ключовими нововведеннями нового закону є ризик-орієнтований підхід до перевірок операторів ринку і запровадження акту перевірки. Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя та здоров'я людей.

Штраф за порушення законодавства про харчові продукти та корми можуть накладати впродовж 6 місяців із дня виявлення правопорушення, але не пізніше 1 року з дня його вчинення.

Не пізніше наступного робочого дня з моменту виявлення порушення головний державний інспектор ухвалює рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо таке виробництво або оборот становлять загрозу для життя чи здоров'я людини або тварин. Рішення вступає в силу з моменту вручення його оператору ринку та оприлюднення на офіційному веб-сайті органу і діє впродовж визначеного терміну, але не більше 10 робочих днів.

У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров'ю людей або тварин штраф становитиме від 6 до 30 мінімальних зарплат для фізичних осіб і від 8 до 40 "мінімалок" - для юридичних осіб.

Якщо порушення не загрожують здоров'ю людини або тварини, штраф становитиме 3-8 мінімальних зарплат для фізичних осіб і 5-12 мінімальних зарплат - для юридичних осіб.