Усі питання монетизації транспортних пільг вирішуватимуть місцеві органи влади, - Розенко

Місцеві органи влади вирішуватимуть, у якому вигляді надавати транспортні пільги та якою буде кількість пільгових поїздок

Про це повідомляє віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, передає прес-служба Кабміну.

На думку Розенка, якщо місцеві органи влади правильно підійдуть до цього питання, то монетизація пільг буде дуже вигідна пільговику. Адже, отримавши "живі" гроші на руки, пільговики зможуть користуватися тими видами транспорту, які зараз не забезпечують їм пільговий проїзд (наприклад, маршрутними таксі). Або взагалі витратити ці гроші на інші потреби, наприклад, якщо пільговик проживає в селі і транспортом практично не користується.

"Тобто монетизація пільг забезпечує більш рівний доступ пільговиків до їх соціальних прав. Це питання реальної доступності транспортної пільги для всіх категорій” - пояснив він.

Читайте також: Гроші замість безкоштовного проїзду. Як працюватиме монетизація транспортних пільг

Минулого року були внесені зміни до Бюджетного кодексу, де місцевій владі надане право вирішувати, в якому саме вигляді будуть надаватися транспортні пільги - в готівковій чи безготівковій формі.

"Усі питання фінансового забезпечення та виду транспортних пільг вирішуватимуть територіальні громади”, - підкреслив він.

Розенко додав, що місцева влада може ухвалити рішення не проводити монетизацію пільг і залишити фінансування пільг в колишньому вигляді - в безготівковому. В разі ухвалення органами місцевої влади рішення про монетизацію пільг на проїзд відповідні кошти будуть видаватися пільговикам "на руки". Щодо кількості "пільгових поїздок" - всі ці рішення буде приймати місцева влада.

"Уряд лише окреслив схему мінімальних гарантій - не менше 30 поїздок на місяць. А місцева влада може встановити розмір компенсації і 60, і 100 поїздок на місяць. Таким чином ми захистили пільговиків від можливих порушень їх прав з боку місцевих чиновників", - пояснив віце-прем'єр-міністр.