Японському меру стало зле на сумо. Жінкам-медикам не дозволили допомогти, бо їм не можна на ринг

Мер міста Майдзуру Ріозо Татамі втратив свідомість під час поєдинку з сумо, але суддя завадив медичним співробітницям надати йому допомогу, бо жінкам заборонено виходити на "священну" територію рингу

Про це пише The Guardian.

66-річному Ріозо Татамі стало погано під час вступної промови перед поєдинком. Його оперативно доставили в лікарню, де діагностували інсульт і прооперували. Наразі, як повідомили представники чиновника, він знаходиться в стабільному стані.

Під час поєдинку Татамі намагалися допомогти відразу кілька людей, включно з його помічницями та жінками-медиками, в той же час рефері сумо кілька разів попросив їх залишити "священне" місце і звертався до охорони з вимогою вивести жінок. Коли до мера підійшли інші медики, співробітницям довелося спуститися з рингу.

Дохе - кільце рингу в сумо, священне місце, на яке заборонено заходити жінкам, тому що так, за віруваннями, порушиться його чистота. Їм також заборонено брати участь в церемоніях і поєдинках.

Пізніше голова Асоціації сумо Японії вибачився перед жінками, які намагалися допомогти Татамі. Він визнав, що надзвичайний момент не підходить для зауважень рефері про традиції.

Поведінка судді викликала широке обурення японців в соцмережах та ЗМІ і знову підняла обговорення гендерного питання в країні.