Манафорт мав план дискредитації Тимошенко на користь Януковича, - The Guardian

Колишній політтехнолог "Партії регіонів" і екс-голова передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт ухвалював розробку таємної медіа-стратегії, націленої проти Юлії Тимошенко

Про це пишуть журналісти видання The Guardian, посилаючись на документи та електронні листи.

Оприлюднено цілу низку технологій, що мали на меті скомпрометувати суперників тодішнього президента Віктора Януковича. Особливо ретельно “політтехнологи” взялися за опозиціонерку Юлію Тимошенко.

Зокрема, план включав у себе анонімні відеоролики, де Тимошенко порівнювали з п'яним Борисом Єльциним.

Проект був створений у 2011 році з метою підвищення рейтингів Януковича за кордоном. У створенні цього проекту брали участь цілий ряд фахівців: колишній кореспондент Wall Street Journal і репортер Financial Times Алан Фрідман, колишній заступник Манафорта Рік Гейтс та старший юрист Костянтин Клімнік.

У 2011 році Фрідман розробив проект під назвою "Україна - цифрова дорожня карта", який мав на меті скомпрометувати Тимошенко в Інтернеті. Манафорт його підписав. Повідомлення й ролики, що висвітлювали опозиціонерку у не найкращому світлі, планували поширити в соціальних мережах, передусім "для цільової аудиторії".

Один із розділів проекту мав назву "Операції під прикриттям". Серед стратегій - переписування статей у Вікіпедії з критикою Тимошенко і створення фейкового “мозкового центру” у Відні для поширення позицій на підтримку Януковича.

Фрідман написав ряд статей, що вихваляли Януковича, під авторством "Метью Ліни". Крім того, його редакційна команда написала статтю від імені самого екс-президента, яка вийшла в Wall Street Journal.

Манафорта звинувачують також у наймі європейських політиків, які вже вийшли на пенсію. Спеціальний прокурор США Роберт Мюллер повідомляє, що Манафорт платив їм понад 2 млн євро через офшори від імені Януковича - за сприяння в лобіюванні.

Екс-політтехнологу Манафорту загрожує 305 років ув'язнення, повідомив суддя ІІІ окружного суду в США у Східному округу Вірджинії Томас Елліс.