"Сфотографуйте 10 пенісів": У США студенти звинуватили відомого фотографа в неналежній поведінці

Ніколас Ніксон, 70-річний фотограф і викладач Массачусетського коледжу мистецтв і дизайну, звільнився після того, як понад 20 колишніх студентів і моделей звинуватили його в "сексуалізації" навчального процесу та неналежній поведінці

Розслідування про це опублікувала газета The Boston Globe.

Один з опитаних виданням студентів розповів, як одного разу Ніксон дав йому і іншим учням завдання: дівчата повинні були сфотографувати десять пенісів, а чоловіки - десять вагін. Потім Ніксон нібито сказав: "Чому б вам не почати виконувати це завдання, просто знімаючи одне одного?"

Ще кілька дівчат підтвердили, що неодноразово отримували від Ніксона фотографії його власних геніталій, інші розповіли про його регулярні натяки на секс і прохання попозувати для нього частково або повністю оголеними.

Фотограф також постійно дозволяв собі вульгарні висловлювання під час уроків: " У тебе просто приголомшлива дупа ", - згадує слова Ніксона одна зі студенток. - Про що б ви з ним не говорили, було відчуття, що рано чи пізно все зведеться до сексу".

Три моделі, які співпрацювали з фотографом в різні роки, розповіли, що від нього надходили пропозиції про секс. При цьому моделі відзначають, що, отримуючи відмову, ніяких насильницьких дій Ніксон не робив.

Дізнавшись про підготоване розслідування, викладач сам зв'язався з журналістами ще до публікації матеріалу. "Я завжди заохочую студентів, щоб вони брали і використовували свою сексуальність, більш того - застосовували це у своїй роботі, - говорив фотограф. - Але я ніколи ні на кого не тиснув, не торкався і не робив нічого особистого".

Трохи пізніше Ніксон надіслав в The Boston Globe заяву, в якому все-таки приніс вибачення: "Я усвідомив, що мені потрібно було обмежувати себе набагато більшою мірою. Я приношу глибокі вибачення тим студентам, яких це торкнулося".

Ніколас Ніксон - американський документальний фотограф і портретист. Його роботи публікувалися в найбільших західних виданнях, брали участь у безлічі виставок у великих американських музеях і галереях. У їх числі - Національна галерея мистецтв у Вашингтоні і Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

Найвідоміший проект Ніксона - The Brown Sisters. Це серія портретів сестер, яких фотограф знімав протягом 40 років.