Прокурор США з'ясовує, чому бізнесмен Пінчук пожертвував Фонду Трампа $150 тисяч

Спеціальний прокурор з питань розслідування втручання Росії у вибори США-2018 Роберт Мюллер зацікавився пожертвою українського бізнесмена Віктора Пінчука до Фонду президента Дональда Трампа

Про це повідомляє видання The New York Times.

Зазначається, що інформацію про пожертву Пінчука Мюллер отримав від компанії Trump Organization. Бізнесмен у вересні 2015 року надав $150 тисяч Фонду Трампа в обмін на те, що останній візьме участь у відеоконференції в Києві.

Йдеться про конференцію Ялтинська Європейська Стратегія (YES), під час якої Трамп витратив близько 20 хвилин в режимі відеоконференції, говорячи на тему "Як нова доля України впливає на Європу та світ".

Як пояснив колишній очільник одного з податкових підрозділів організації, платіж Пінчука є цікавим. Адже ця пожертва фактично була зроблена іноземцем під час виборчої кампанії і "виглядала як спроба придбати за гроші фактор впливу". Джерело видання вважає, що ця сума є незвичайною за таку коротку промову.

У NYT нагадали, що Пінчук є зятем колишнього президента Леоніда Кучми, який з 1994 до 2005 року очолював уряд, який критикували за корупцію, кумівство та вбивство журналістів-дисидентів.

"Пінчук, якого виробники сталі у США звинувачували у її незаконному демпінгу на американському ринку за штучно заниженими цінами, під час кампанії привернув до себе ще більше уваги через його зв'язки з Гілларі Клінтон та її сімейним фондом. Він пожертвував цій організації понад $13 мільйонів з 2006 року", - наголошують журналісти.