Радник Путіна Сурков оголосив для Росії "епоху геополітичної самотності"

Відповідальний за війну на Донбасі радник президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков написав статтю, в якій оголосив про припинення руху своєї країни до європейської цивілізації та передрік їй століття "геополітичної самотності"

Стаття вийшла на сайті журналу "Россия в глобальной политике".

"14-й рік нашого століття пам'ятний важливими і дуже важливими досягненнями, про які всі знають і все сказано. Але найважливіше з тодішніх подій тільки зараз відкривається нам, і повільна, глибинна новина про нього тепер тільки досягає наших вух. Подія ця - завершення епічної подорожі Росії на Захід, припинення багаторазових і безплідних спроб стати частиною Західної цивілізації, породнитися з "гарною сім'єю" європейських народів. З 14-го року і далі простягається невизначено довгий новий час, епоха 14+, у якій нас очікує 100 (200? 300?) років геополітичної самотності", - написав Сурков.

При цьому радник Путіна зазначив і те, що Східна цивілізація не підходить Росії.

"Росія чотири століття йшла на Схід і ще чотири століття на Захід. Ані там, ані там не вкоренилася. Обидва шляхи пройдені. Тепер будуть популярні ідеї третього шляху, третього типу цивілізації, третього світу, третього Риму", - пише Сурков.

Радник Путіна називає Росію "країною-полукровкою" та порівнює її з дитиною від змішаного шлюбу. При цьому сам Сурков має змішане російсько-чеченське походження.

"І все ж навряд чи ми третя цивілізація. Скоріше, подвоєна та подвійна. Така, що увібрала і Схід і Захід. І європейська, і азійська одночасно, а від того не азійська і не європейська зовсім. Наша культурна та геополітична приналежність нагадує про блукаючу ідентичність людини, що народилася у змішаному шлюбі. Він усім родич і ніде не рідний. Свій серед чужих, чужий серед своїх. Всех розуміючий, ніким не зрозумілий. Полукровка, метис, дивний якийсь. Росія - це західно-східна країна-полукровка. З її двоголовою державністю, гібридною ментальністю, міжконтинентальною територією, біполярною історією вона, як належить полукровці, харизматична, талановита, красива і самотня", - вважає Сурков.

Водночас Сурков прогнозує, що Росія залучатиме інвестиції, торгуватиме та воюватиме з іншими країнами.

"Росія, без сумніву, торгуватиме, залучатиме інвестиції, обмінюватиметься знаннями, воюватиме (війна - теж спосіб спілкування), братиме участь у колабораціях, перебуватиме в організаціях, конкуруватиме і співпрацюватиме, викликатиме страх і ненависть, цікавість, симпатію, захоплення. Тільки вже без хибних цілей і самозаперечення", - підсумував радник Путіна.

Наостанок Сурков процитував репера Оксімірона, назвавши його "класиком вітчизняної поезії".

"Буде важко, не раз згадається класика вітчизняної поезії: "Навколо тільки терени, терени, терени... б***, коли вже зорі?!", - написав Сурков.