Сплата $15 млрд за кредит МВФ і зовнішній борг не загрожує Україні дефолтом, - НБУ

Україні не загрожує дефолт після сплати $15 млрд із обслуговування кредиту МВФ і зовнішнього державного боргу у 2018-2020 роках

Про це йдеться у поясненні НБУ "Обозревателю".

"Мова про дефолт не йде. За нашими прогнозами, навіть після сплати $15 млрд, які Україні залишилося сплатити у 2018-2020 роках як за основною сумою, так і на обслуговування зовнішнього державного боргу, у міжнародних резервах залишиться приблизно стільки ж коштів, скільки в них зараз - понад $18 млрд", - йдеться у відповіді регулятора.

Читайте також. Як далі працюватиме Нацбанк. Стратегія на середньостроковий період

Водночас у Нацбанку наголосили, що збереження та нарощування міжнародних резервів напряму залежить від подальшої співпраці з МВФ.

"Збереження резервів на такому рівні, попри здійснення зазначених платежів, буде можливе лише за умови подальшої співпраці з МВФ. Загалом НБУ очікує, що впродовж 2018 року Україна отримує від МВФ $2 млрд. Це разом із надходженням пов’язаного фінансування та виходом уряду на міжнародні ринки капіталу дозволить наростити міжнародні резерви до $20,5 млрд на кінець 2018 року", - пояснюють у НБУ.

При цьому під співпрацею з МВФ розуміють не лише фінансування, але й дотримання програми реформ, зобов'язання за якою Україна взяла на себе. Регулятор наголошує, що ця умова є запорукою макроекономічної та фінансової стабільності України у середньо- та довгостроковій перспективі.