Вчені знайшли дерев'яні знаряддя праці неандертальців, яким 90 тисяч років

При розкопках в Країні Басків, автономному співтоваристві на півночі Іспанії, археологи виявили щось дивне - два дерев'яних знаряддя праці, яким, як виявилося, приблизно 90 000 років і які належали неандертальцям

Дослідження було опубліковане в журналі PLOS One, передає ScienceAlert.

Знахідка була зроблена в містечку Аранбальца (Aranbaltza), в Країні Басків. За допомогою оптичного датування фахівці змогли визначити вік знарядь: виявилося, що вони датуються Середнім палеолітом - часом, коли Європу населяли неандертальці. 

Відзначається, що знахідка є неймовірною  рідкістю. Деревина - це органічний матеріал, схильний до розкладання, і тому дерев'яні знаряддя, пов'язані з ранньої історією людства, зазвичай не зберігаються. Вони можуть зберегтися лише в дуже специфічному середовищі - наприклад, в осадових породах в Аранбальце.

Дослідники детально вивчили одне зі знайдених знарядь і прийшли до висновку, що воно могло використовуватися для викопування їжі, каменів або ж просто для викопування ям.

Як відзначають автори нової роботи, деякі доступні - прямі і непрямі - свідоцтва дозволяють припустити, що деревина відігравала значну роль у технологічній адаптації неандертальців. Так, на відміну від каменів і кісток, дерево - більш пластичний матеріал для виготовлення знарядь різної форми.

Хоча дерев'яні інструменти, що використовувалися неандертальцями, відомі не так добре, вони все ж виявлялися і раніше.

Так, в Німеччині в 1995 році було знайдено дерев'яну зброю, що датується 300 000 роками до теперішнього часу. Крім того, в минулому році була опублікована робота, в якій описувалися дерев'яні знаряддя неандертальців, виявлені в Тоскані, Італія і датуються 171 000 років до наших днів.

Таким чином, нехай знаряддя, знайдені в Іспанії, не є найдавнішими з таких, вони підтверджують припущення, що дерев'яні інструменти, мабуть, були широко поширені в палеолітичній Європі.