Фінляндія остаточно дозволила будувати “Північний потік-2”

Держава видала другий дозвіл на будівництво й експлуатацію газопроводу “Північний потік-2” у фінській винятковій економічній зоні

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву Регіонального адміністративного агентства Південної Фінляндії, яке видало цей дозвіл.

Фінська влада затвердила детальний план будівництва й експлуатації 374-кілометрової фінської секції газопровода “Північний потік-2”, загальна протяжність якого складає понад 1200 км.

Перший дозвіл фінський уряд видав минулого тижня.

Таким чином процес отримання дозволів у Фінляндії завершено — говорять представники компанії Nord Stream 2 AG, що є оператором газопроводу.

В компанії також говорять, що процедури отримання дозволів у інших країнах вздовж маршруту газопроводу — Росії, Швеції, Данії - йдуть згідно з графіком.

Nord Stream 2 AG — компанія, створена з метою планування, будівництва й екплуатації газопроводу “Північний потік-2”. 51% акцій компаній належать “Газпрому”.

Проект “Північний потік-2” передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Германії.

Нагадаємо, наприкінці березня Німеччина дозволила будівництво 30 км газогону "Північний потік-2" в обхід України. До цього, у січні, вона дозволила будувати 55 км російського трубопроводу у своїх територіальних водах. 

У відповідь на це президент США Дональд Трамп розкритикував Німеччину за те, що вона недостатньо грошей витрачає на підтримку НАТО, а натомість домовляється з Росією про будівництво газопроводу "Північний потік-2". 

5 квітня уряд Фінляндії надав згоду на будівництво газогону "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що газопровід "Північний потік-2" буде порушувати баланс всередині Євросоюзу, а  економічної необхідності  у його будівництві немає.

Порошенко напередодні заявив в інтерв'ю, що Німеччині не варто укладати угоди з Росією щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2", а натомість слід домовитися про транзит через Україну.