До Ради внесли законопроект про біопоховання. Що це таке

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який передбачає дозвіл на біопоховання померлих людей у парках, лісопарках, скверах та на інших земельних ділянках

Про це повідомляє "Главком".

Відповідно до законопроекту, в населених пунктах дозволяється відводити місця для біопоховання померлих не тільки на територіях кладовищ, а й у парках, лісопарках, парках культури та відпочинку.

Біо- або екопоховання – це поховання людського праху в спеціальній біоурні з насінням рослин, що з часом перетворюється на дерево. У процесі використовують спеціальні матеріали, які розкладаються за п’ять років і не завдають шкоди екології.

Відповідно до законопроекту, ховати у такий спосіб померлих можна не тільки на кладовищах та колумбаріях, а й у спеціально відведених місцях в парках, лісопарках, парках культури та відпочинку. На місці захоронення не буде надгробних плит чи пам’ятників - тільки табличка з іменем покійника і датами народження та смерті.

Відповідні зміни пропонують внести до закону "Про поховання та похоронну справу".

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що документ спрямовано на дерегуляцію підприємницької діяльності у сфері ритуальних послуг та створення конкурентного середовища; розвиток такого різновиду поховання, як кремація.

Зокрема, пропонується передбачити у законодавстві ряд визначень - наприклад, поняття "біопоховання", "колумбарій" (споруда для поховання урн з прахом), "наруга над могилою", "наруга над тілом померлого" тощо.

До переліку принципів діяльності у сфері поховання пропонують додати "еколого-економічну ефективність використання земельних ресурсів".