СБУ розповіла про затримання підривників Меморіалу орлят і ще однієї банди російських провокаторів

Затримані СБУ двоє чоловіків, які 13 березня підірвали гранату біля польського Меморіалу орлят у Львові та планували підпал польського автобуса 1 квітня, заарештовані

Про це повідомляє у Facebook прес-служба СБУ.

"Виконавці прибули до Львова з Києва спеціально для скоєння цього злочину", - розповів на брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Зловмисники придбали за $800 автомобіль з іноземною реєстрацією, з якого кинули гранату в меморіал.

"Цей транспортний засіб став єдиною зачіпкою, яка згодом допомогла розкрити злочин", - зазначив Кононенко.

Під час слідчих дій спецслужбовці встановили, що ця група готує нову провокацію - підпал у Львові автобуса з польською реєстрацією. 23 березня 2018 року зловмисники вже здійснили підпал транспортного засобу, але ця подія не набула публічного резонансу, як замовляли російські куратори. Спецслужби Росії дали вказівку повторити акцію з обов’язковою відеофіксацією підпалу автобуса. Цю акцію вже повністю контролювала СБУ.

"Ми імітували підпал автобуса та розклеювання відповідних провокаційних листівок. Звіт про виконання завдання за допомогою електронних месенджерів було направлено замовнику, чим наші співробітники завершили цикл документування протиправної діяльності", ‒ розповів Кононенко.

Після звіту виконавця спецслужбовці затримали у Києві двох зловмисників - мешканців столиці та Львова у рамках провадження за ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт). Під час обшуків за місцем проживання підозрюваних правоохоронці вилучили незареєстровану травматичну зброю та листівки, ідентичні тим, що мали бути розклеєні у Львові. Двох фігурантів справи заарештовано.

За схожим сценарієм діяло угруповання, викрите СБУ у Чернігові. Учасники групи на замовлення російських спецслужб здійснили кілька акцій, спрямованих на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та на шкоду міжнародному іміджу України.

"Зловмисники причетні до здійснення актів вандалізму щодо об’єктів польської та єврейської культурно-релігійної спадщини", - розповів Кононенко, уточнивши, що ці акції фінансували підконтрольні спецслужбам Росії структури.

На Волині учасники угруповання обмалювали та спробували розбити хрести братської могили польських прикордонників, які загинули у вересні 1939 року в боях з Червоною армією. Вони також зробили антисемітський напис на будівлі іудейської громади "Єврейський дім" у Сумах.

На завдання російських кураторів зловмисники фотографували свої дії для подальшого розміщення провокативних публікацій на підконтрольних інтернет-ресурсах.

Під час обшуків у помешканнях учасників угруповання СБУ вилучила 8 тротилових шашок, 5 гранат РГД-5, холодну зброю, антиукраїнську символіку, зокрема георгіївські стрічки та російські прапори.

Відкрито провадження за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України.

В СБУ наголосили, що це лише дві групи, викриті впродовж березня 2018 року, і спецслужба має відомості про існування інших.

"СБУ володіє інформацією про інші плани російської сторони. Знаємо про існування в оточенні Путіна груп, які поставили за мету створити передумови для введення вже восени цього року в Україну російських військ під приводом захисту російськомовного населення", - наголосив заступник голови СБУ.

За словами Кононенка, російські агенти готові винаймати криміналітет, спортсменів і навколокримінальні структури для побиття учасників проросійських заходів і хресних ходів.