Вбивство журналіста у Словаччині: очільник поліції йде у відставку на тлі масштабних протестів

Голова словацької поліції Тібор Гашпар залишить посаду 31 травня

Про це повідомляє “Європейська правда".

Прем'єр-міністр Петер Пеллегріні похвалив Гашпара за його роботу і розкритикував тиск на нього у зв’язку з розслідуванням убивства журналіста Яна Куцяка та масовими протестами.

"Ми розглядаємо тиск, який створюється щодо його особи, як напад на всіх співробітників поліції в цій країні. Це не добре", - зазначив Пеллегріні.

Сам очільник поліції назвав вимогу своєї відставки політизованою, однак зазначив, що готовий написати заяву.

"Я вірю, що це буде сприяти тому, що поліцейські сили зможуть функціонувати без нападків і я стверджую, що відбувається політизація", - заявив Гашпар.

  • Нагадаємо, 26 лютого журналіст Ян Кучак і його дівчина були вбиті у власному будинку в селищі Велка Мача під містом Трнава. За попередньою інформацією, вбивство було здійснене в період з 22 до 25 лютого. 
  • Припускають, що мотивом злочину була професійна діяльність журналіста. Зокрема Кучак займався розслідуванням діяльності італійської мафії на сході країни.
  • На початку квітня на протести вийшли близько 50 тисяч осіб - вони вважають, що розслідування вбивства журналіста Яна Кучака і його нареченої йде неналежним чином, тому вимагають усунення з посади голови поліції Тибора Гаспара
  • Минулого року під тиском протестувальників подав у відставку колишній прем'єр Роберт Фіцо. Уряд очолив його заступник Петер Пеллегріні.
  • 16 квітня повідомлялось, що словаки продовжують протестувати за відставку очільника нацполіції через побоювання, що його політичні зв'язки перешкоджають справедливому розслідуванню вбивства журналіста Яна Куцяка, який займався висвітленням корупції.