Добкін: Янукович повинен був залишитися і померти

Екс-президент України й обвинувачуваний у держзраді Віктор Янукович не мав тікати з країни, незважаючи на всі ризики

Таку позицію висловив свідок захисту, колишній очільник Харківської області, а нині нардеп Михайло Добкін (“Опозиційний блок”) під час слухання в Оболонському районному суді Києва в середу, 18 квітня.

Добкін говорить, що Янукович рятував власне життя тоді, коли в Харкові панувала “вибухонебезпечна” атмосфера.

Він зазначив, що в той момент надходили дані про тисячі радикально налаштованих молодих людей, які їдуть до Харкова.

Нардеп додав, що не сталося би стільки трагедій, якщо б Янукович залишився в країні.

“Весь мій негатив до Януковича, який я дозволив собі виплеснути публічно, полягає в тому, що він навіть якщо розумів, що помре - а він, швидше за все, розумів, що помре - він повинен був залишитися і померти. Він - глава держави, обирається на цю посаду, мав розуміти, що такий час може настати", – заявив Добкін.

Добкін говорить, що “це вже був не той Янукович”, якого він звик бачити.

"Була така ситуація, що в Харків він приїхав однією людиною... впевненим у собі. А розлучалися ми з ним... Він зовні навіть постарів років на 10. А по телевізору, коли він робив заяву, це вже був не той Янукович, якого я звик бачити", - зазначив Добкін.

"Вважаю, одне з переживань, яке у нього було – з приводу своєї безпеки", – резюмував політик.

Свідок також розповів про свою останню зустріч із президентом-втікачем. Це сталося 22 лютого вранці, коли той був із “робочим візитом” у Харкові. Разом із ним на двох вертольотах з'явились його молодший син Віктор Янукович, невідома жінка та глава Адміністрації президента Андрій Клюєв.

Добкін уточнив, що вони не мали змоги одразу виїхати з аеропорту, оскільки надійшла інформація про його замінування. Відтак довелося чекати близько години.

В цей час Януковичу зателефонували й повідомили про те, що готується захоплення Межигір'я. За словами Добкіна, Янукович двічі говорив з лідером “Правого сектора” Дмитром Ярошем.

"Я чув, як він говорив з главою СБУ Якименком, через якого поспілкувався з Ярошем. Не знаю про що точно вони домовлялися, але після цього надійшла інформація, що захоплення Межигір'я не буде", - розповів Добкін.

До того ж, за словами нардепа, у екс-президента, близько 3 або 4 години ночі, були переговори з Арсенієм Яценюком, який нібито обіцяв йому виконання якогось договору між владою і опозицією. Добкін стверджує, що закликав тоді Януковича не довіряти опозиції.

Після перерви суд досліджуватиме матеріали захисту. На 19 квітня запланований телеміст із анексованим Росією Кримом – допитуватимуть екс-начальника Генштабу України адмірала Юрія Ільїна.