Туреччина проведе дострокові вибори президента і парламенту

Туреччина проведе позачергові президентські та парламентські вибори 24 червня 2018 року

Про це оголосив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Hurriyet.

У вівторок лідер турецького Націоналістичного руху (MHP) Девлет Бахчелі закликав провести позачергові вибори 26 серпня.  MHP є союзником правлячої Партії справедливості та розвитку (AKP), яку очолює Ердоган.

Сьогодні Ердоган провів зустріч з Бахчелі, а потім обговорював проведення дострокових виборів з прем’єр-міністром Біналі Йилдиримом та керівниками AKP.

Після цього Ердоган провів спеціальну прес-конференцію, на якій заявив, що в "країні зростає невизначеність після спроби державного перевороту в 2016 році і перехід до нової системи управління стає дедалі актуальнішим".

"Ми обговорили пропозицію пані Бахелі і вирішили позитивно підійти до ухвалення рішення про дострокові вибори…Ми вирішили провести вибори 24 червня 2018 року", - сказав Ердоган.

Він зазначив, що військова операція в Сирії і історично важливі події в регіоні, головним чином в Сирії та Іраку, ставлять Туреччину перед необхідністю вжити заходів щодо усунення політичної невизначеності.

Вибори у Туреччині мали відбутися у листопаді 2019 року.

Варто зауважити, що успіхи у військової кампанії проти сирійських курдів згуртували турецьке суспільство навколо президента Ердогана та істотно зміцнило його рейтинг та популярність правлячої партії. Можна припустити, що саме цим пояснюється бажання турецького лідера провети вибора якомога швидше.