У Нацбанку розповіли, що гальмує вихід криптовалюти з тіні

В Україні створено спеціальну робочу групу, яка працює над питанням функціонування ринку криптовалют в Україні

Про це розповів директор Департаменту стратегії та реформування Михайло Відякін, передає портал "К750".

За словами Відякіна, у світі досі немає єдиної міжнародної позиції щодо статусу криптовалют та регулювання криптовалютного ринку. Тому і локальним регуляторам не просто визначитися із правовим статусом.

Водночас НБУ разом з іншими регуляторами в грудні 2017 року випустили спільну заяву, де пояснили, чому біткоїн та інші криптовалюти не можуть називатися платіжним засобом - тому, що це не є валюта, випущена єдиним центральним емітентом конкретної держави.

"Чому криптовалюти не підпадають під валютне законодавство? Тому, що не випущені жодним Центробанком. Чому не потрапляють під готівкове регулювання? Тому, що не мають фізичної форми. Чому не можуть використовуватися як електронні гроші? Тому, що не прив’язані до рахунків банків чи інших організацій, які мають фінансову ліцензію", - пояснив директор департаменту.

В Україні була створена спеціальна робоча група, до якої входять і фахівці НБУ, яка зараз працює над врегулюванням статусу криптовалюти та питанням функціонування ринку криптовалют в цілому. Гальмує цей процес, зокрема, відсутність єдиного підходу в європейському законодавстві, адже Україна має на меті гармонізацію українських законів з європейськими.

"На мою думку, ще однією з перешкод є недосконала регуляція захисту прав споживачів. Якщо в майбутньому після законодавчого врегулювання питання статусу криптовалют якась компанія матиме змогу легально продавати криптовалюти або пропонувати фінансовий продукт, пов’язаний з ними, то такий бізнес зобов’язаний буде надавати споживачам інформацію, аби вони могли оцінити ризики такого продукту. Тобто потрібно, щоб існував нагляд за виконанням таких поведінкових зобов’язань з боку учасників ринку криптовалют та фінансового ринку”, - додав Відякін.