Чоловіку з Франції вдруге пересадили обличчя. Це перший випадок в історії

Чоловік із Франції Жером Амон – перша людина на планеті, яка отримала третє нове обличчя

Жером Амон страждає на нейрофіброматоз другого типу. Це захворювання генетичне і воно викликає пухлини на поверхні нервів під шкірою і над нею. Це змусило Амона пересадити обличчя.

Першу пересадку Жерому провели у 2010 році. Трансплантація пройшла успішно.

Через п’ять років чоловік захворів на застуду і почав приймати ліки. Як виявилося, вони були несумісними із тими, які Жером приймав, аби запобігти відторгненню нового обличчя. Через це його довелося видалити.

Впродовж двох місяців Жером Амон жив в паризькій лікарні. Він не міг говорити, бачити і чути. У такому стані йому довелося провести два місяці.

Згодом для Жерома знайшли донора, якому було 22 роки. Амонові вдруге пересадили обличчя. Операція тривала кілька годин і пройшла успішно. Її провів професор Лоран Лантьєрі, який вже вдруге оперував Амона.

Щоб не було повторного відторгнення, кров Амона ретельно очистили.  

Його третє обличчя поки ще не повністю "лягло" на контури черепа, очей і носа. Але сам Амон каже, що задоволений результатом.

"Якби я не визнав це обличчя своїм, то було б жахливо. Це питання самоідентифікації. Але все добре, це я. Взагалі-то мені 43 роки. Але донору було 22, так що і мені зараз знову 22 роки", - сказав Жером Амон.