Екс-голова Генштабу ЗСУ розповів про підготовку звернення Януковича до Путіна щодо введення військ

Колишній начальник Генштабу ЗСУ Юрій Ільїн заявив, що дізнався про підготовку звернення екс-президента України Віктора Януковича до президента Росії Володимира Путіна щодо російського військового вторгнення з телефонної розмови 1 березня 2014 року

Про це Ільїн розповів під час допиту в Оболонському райсуді Києва у справі про державну зраду Віктора Януковича, передає "Укрінформ".

"Про те, що таке звернення готується, я дізнався безпосередньо від Януковича. Він мені подзвонив, це було у першій половині дня 1 березня, я перебував у шпиталі. Він сказав, що ситуація на південному сході України починає виходити з-під контролю, що населення починає висловлювати невдоволення діями тих, хто захопив владу після Майдану. Він сказав, що жодної реакції з боку країн-підписантів угоди щодо мирного врегулювання наразі немає. Після певної розмови між нами, він поінформував, що збирається звернутися до президента РФ Путіна з проханням почати консультації, вивчити можливості розгортання поліцейської або миротворчої місії. Спитав мою думку, як я до цього ставлюся, сказав, щоб я порадився з якимись помічниками, не спішив", - сказав Ільїн.

При цьому Ільїн зазначив, що не був повністю поінформований про сутність звернення.

За словами екс-голови Генштабу, тогочасний командувач внутрішніх військ МВС Станіслав Шуляк також знав про підготовку цього звернення.

Нагадаємо, 3 березня 2014 року тогочасний постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін на відкритому позачерговому засіданні Ради Безпеки ООН заявив про отримання Володимиром Путіним датованого 1 березня звернення Віктора Януковича з проханням про використання російських військ в Україні.