Кримінальна відповідальність за поганий ремонт доріг. КМДА пояснила, що чекає на підрядчиків-бракоробів

Київська міська державна адміністрація вимагає від компаній-підрядчиків провести гарантійний ремонт доріг у дворах і наголошує на кримінальній відповідальності в разі відмови виправити негаразди.

Про це заявив народний депутат, радник мера Києва Дмитро Білоцерківець в ефірі Радіо НВ.

“У Києві минулого року було виділено 140 млн. гривень на ремонт міжквартальних проїздів. Роботи на деяких об'єктах були виконані неякісно. Наше завдання — провести повний аудит міжкварталки для виявлення недбалих підрядчиків і змусити їх провести гарантійний ремонт. Ми опублікували лише першу частину прізвищ підрядчиків, у результаті шестеро виконали якісний ремонт”, - повідомляє Дмитро Білоцерківець.

За словами радника мера, повний список буде опублікований протягом місяця. Офіційні претензії міської влади оформлені документально й надані підрядчикам.

Привести підрядчиків до кримінальної відповідальності неможливо через вади у законодавстві. Про це в коментарі Радіо НВ заявив голова правління ГО “Моя дорога” Роман Хміль.

Він вважає складання таких списків частиною корупційної схеми. Пояснює: до них вносять за дрібні порушення чиновників, які не дають хабарів.

“Це непрозорий механізм, який зараз обговорює Укравтодор у всеукраїнських масштабах”, - заявляє Хміль.

З ним незгодний представник групи Реанімаційного пакету реформ з дерегуляції економіки, експерта дорожньої галузі Андрій Мартенс. На його думку, такі списки несумлінних працівників можуть сприяти конкуренції. Підрядчики турбуються про свою репутацію, бо від цього залежить кількість їхніх замовлень — це європейська практика, зазначає експерт.

Додає, що вже обговорюється питання залучення контролерів — незалежних інженерів-консультантів.