Рада не розглянула призначення нового складу ЦВК

У четвер, 19 квітня, питання призначення нового складу Центральної виборчої комісії не винесли на розгляд депутатів Верховної Ради

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко в кулуарах парламенту заявила журналістам, що призначення нових членів ЦВК найвірогідніше розглядатимуть із 15 травня - під час наступного пленарного тижня.

"Основна причина не тільки в залі, а в тому, що треба зібрати одномоментно кандидатів, які будуть представлені на посади членів ЦВК, одномоментно треба зібрати членів ЦВК, яких буде звільнено. Ці процедури потрібно пройти. Для цього потрібно два-три дні. Я думаю, що ці процедури можна буде виконати на наступному пленарному тижні", - сказала Луценко.

Центральна виборча комісія – державний орган, головним завданням якого є організація підготовки і проведення в Україні президентських, парламентських та місцевих виборів, а також референдумів. За законом, ЦВК складається з 15 членів. Термін повноважень кожного з них 7 років. Призначає і звільняє членів ЦВК парламент за поданням президента. При цьому подання президента має враховувати пропозиції фракцій.

З 15 членів нинішнього складу ЦВК у 12 семирічний термін повноважень сплив ще в червні 2014 року. 6 членів комісії починали роботу ще за часів президентства Леоніда Кучми, а Михайло Охендовський у 2004 році голосував за визнання обраним президентом Віктора Януковича. 7 із 12 членів ЦВК обрані за квотою Партії регіонів, Комуністичної та Соціалістичної партій, яких вже немає у політичному житті країни. 3 лютого 2017 року сплив строк повноважень 13-го члена комісії, Олександра Осадчука.