В Саудівській Аравії вперше за 35 років показали фільм у кінотеатрі. Як це було

18 квітня в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяд пройшов перший за 35 років показ фільму в кінотеатрі - відвідувачам показали "Чорну пантеру"

Про це повідомляє інформаційне агенсто Assotiated Press.

Прем'єра відбулася в першому кінотеатрі країни, відкритому після скасування заборони на публічну демонстрацію картин з релігійних переконань в 2017 році.

Запрошення на показ отримали близько 600 гостей. Серед них міністр культури Аввад Алаввад , принцеса Риму бинт Бандар, популярні блогери. Деякі відвідувачі зізналися кореспонденту The New York Times, що взагалі нічого не знають про "Чорну пантеру", але прийшли на саму подію.

"Я люблю сучасні фільми. Раніше я і мої друзі їздили в Бахрейн або ОАЕ на вихідні, щоб подивитися новинки. Сподіваюся, тепер вдасться стежити за фільмами ближче до дому", - сказала одна з відвідувачок.

В 1980-х Саудівську Аравію захлеснула хвиля ультраконсерватизму, і там заборонили покази фільмів в кінотеатрах. Через десятиліття заборону скасував принц Мухаммед ібн Саламан, який проводить в країні реформи. При цьому в кінотеатрах показиватимуть лише фільми, що відповідають "законам шаріату і моральних цінностей Королівства".

Через це прокатникам довелося вирізати близько 40 секунд - цензура торкнулася фінальної сцени з поцілунком героїв, тоді як більш жорстокі моменти боїв у картині залишилися.

Поки в Ер-Ріяді функціонує тільки один зал з кафе і попкорном. Також в будівлі зробили спеціальні молитовні кімнати.