З 2014 року США надали Україні на безпеку майже $1 млрд, - посол

За період із 2014 року США надали Україні вже майже $1 млрд на безпекову допомогу

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович, передає "Радіо Свобода".

"Це, звичайно, включає обладнання, і ми часто зосереджуємося на цьому. Ми надаємо багато важливого обладнання, включно з приладами нічного бачення, радарами і так далі, які не лише покращують можливості, але також рятують життя українців", - розповіла Йованович.

При цьому посол наголосила, що на думку американських генералів, військові навчання, які Україна проводить за участі військових США та інших країн НАТО, є "найважливішою інвестицією".

"Попри те, що основні заслуги належать саме українським солдатам, які були настільки сміливими та захищали Україну на фронті, та я думаю, що навчання допомогли посилити їхні можливості. І я знаю, що наші солдати вражені тим, як Україна змінилася", - сказала посол.

За даними Міноборони України, з 2014 року військово-технічну допомогу нелетальними засобами українській армії надали близько 20 держав, у тому числі США, Канада, Чехія, Велика Британія, Німеччина, Австралія. Лідером за обсягом допомоги є США. Крім приладів нічного бачення, вони передали Україні броньовані автомобілі Humvee, радіостанції захищеного зв’язку, контрбатарейні радари, системи безпілотних літальних апаратів RQ-11 Raven і медичне обладнання.