Країни G7 готові запроваджувати нові санкції проти Росії, - заява

Країни Великої сімки заявили про готовність розширити санкції проти Росії через окупацію Криму та Донбасу

Про це йдеться у заяві G7 за підсумками зустрічі в Канаді.

"Тривалість економічних санкцій, пов'язаних із Донбасом, чітко стосується повної та незворотньої реалізацією Мінських угод Росією. Ці санкції можуть бути скасовані лише тоді, коли Росія справді виконає свої зобов'язання, але ми також готові прийняти додаткові обмежувальні заходи, якщо цього вимагатимуть дії Росії", - йдеться у заяві.

Представники країн Великої сімки також підтвердили невизнання російської анексії Криму та наголосили на відповідальності Росії за війну на Донбасі.

"Ми підтверджуємо нашу безперервну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Це включає невизнання порушення Росією суверенітету та територіальної цілісності України. Ми засуджуємо погіршення ситуації з правами людини на півострові, порушення та зловживання, які Росія здійснила проти населення в Криму. Ми повністю підтримуємо зусилля ОБСЄ та роботу в нормандському форматі та  для вирішення конфлікту на Сході України. Ми переконані, що єдиний шлях досягнення сталого вирішення конфлікту - це повне здійснення Мінських угод. Зважаючи на відповідальність Росії у конфлікті, ми закликаємо Росію негайно стабілізувати ситуацію в галузі безпеки на Донбасі", - заявили члени G7.

Велика сімка - міжнародний клуб урядів семи високорозвинених країн світу - США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади. Лідери цих країн регулярно зустрічаються для обговорення спільних економічних проблем і узгодження економічної політики. У зустрічах також беруть участь інші країни Євросоюзу, проте без права голосувати.

Об'єднання за участі Росії називали G8, проте після анексії Криму в 2014 році російян вигнали з "вісімки".