Міжнародні тютюнові компанії витіснили з ринку майже всіх вітчизняних виробників. Особлива думка

Міжнародні тютюнові компанії витіснили практично всіх українських виробників сигарет, вижила тільки Винниківська тютюнова фабрика

Про це врозповів власник ВТФ Григорій Козловський в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Коли ми говоримо про національних виробників сигарет, на жаль, можемо говорити тільки про Львівську тютюнову фабрику. Тому що тютюнові концерни, такі, як "Філіп Морріс", "Джей Ті Ай" і "Брітіш Американ Тобакко" витіснили всіх українських виробників. Вітчизняні фабрики були в Кам'янці-Подільському, Дніпрі, Монастирську, Донецьку, Сімферополі, Києві. В середньому одна на три області", - розповів підприємець.

За словами Григорія Козловського, зникли також і всі тютюново-ферментаційні заводи, а це понад 7 підприємств.

"На момент приходу транснаціональних компаній у нас було дуже сильно розвинуте сільське господарство. Ми вирощували десятки тисяч тон тютюну. Верховна Рада навіть прийняла закон, згідно якого, 10% тютюну в сигаретах, які виробляються в Україні, мав бути вітчизняного виробництва. Але це питання було досить швидко вирішене - вітчизняні виробники цигарок просто згорнули бізнес у зв’язку із неможливістю боротись далі із ситуацією, що склалась. Тому що міжнародні компанії тютюн купують у Африці за $1,2-1,5, а тут самі ж собі продають по 10-12-15 доларів. А прибутки всі ідуть за кордон", - пояснив власник ВТФ.

Після виходу з фабрики першого американського інвестора RJR наприкінці 90-х ВТФ довелося дуже важко відновлюватись майже "з нуля". В підприємства не було ані обігових коштів, ані обладнання. Відновлення тривало довгих 12 років.

"Коли прийшла "Філіп Моріс", то вітчизняне виробництво зазнало суттєвих втрат. Тому про Львівську тютюнову фабрику ми говоримо, як про дійсно єдиного національного виробника, що вижив на сьогоднішній день, і якому доводиться виживати, конкуруючи з гігантами", - сказав Козловський.

У ЗМІ та в експертних колах вже неодноразово звучала інформація, що міністерство фінансів з ініціативи великих міжнародних тютюнових компаній розробило законопроект, який фактично встановлює мінімальні ціни на сигарети на рівні 26,8 грн. 

Встановлення мінімальних цін не тільки суперечить Європейському законодавству і нормам СОТ, але і загрожує банкрутством українським виробникам дешевих сигарет.