Для отримання траншу від ЄС Україна має скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка

Для отримання третьої макрофінансової допомоги від ЄС Україна має виконати низку вимог. Серед них - скасування мораторію на експорт лісу-кругляка

Про це повідомив міністр фінансів України Олександр Данилюк у Facebook за підсумками зустрічей з представниками Європарламенту.

"Представники Європарламенту та Єврокомісії відзначають наш прогрес насамперед у реформі державних фінансів, банківського та енергетичного секторів, а також результати роботи у сфері боротьби з корупцією: створення НАБУ та НАЗК, Prozorro та реєстру автоматичного відшкодування ПДВ", - зазначив Данилюк.

Для того, щоб отримати новий транш від ЄС ще необхідно провести деякі реформи, що поліпшать репутацію України як надійного партнера. Серед них: автоматична верифікація е-декларацій, впровадження кредитного реєстру НБУ, запровадження системи верифікації кінцевих бенефіціарних власників та скасування мораторію на експорт лісу-кругляку.

До пункту про експорт ліса-кругляка Данилюк додав, що чутливість цього питання велика і наразі шукають шляхи деполітизації ситуації та виходу на спільну позицію. Інші питання вже знаходяться у робочому процесі і їх вирішення можливе у найближчі місяці.

"Виконання цих умов в рамках нової програми - цілком реальне. Підкреслюю, що усі умови, які ми затверджуємо в рамках програм фінансової допомоги є цілком реалістичними. Питання лише в подоланні корисливих інтересів та в наявності політичної волі", - додав Данилюк.

Крім чотирьох перекислених вище пунктів необхідно ще створити антикорупційний суд, продовжити реформу банківського сектору, виконати мінімальний стандарт BEPS.