Представники народів Поволжя пікетуватимуть посольства Росії через знищення їхніх мов

У суботу, 28 квітня, активісти громадського руху "Вільний Ідель-Урал" проведуть пікетування дипломатичних представництв Російської Федерації у різних державах світу, зокрема в Україні

Акція відбудеться під гаслом "Захистимо мови Ідель-Уралу!". Пікети є відповіддю на безпрецедентну атаку Кремля на ідентичність корінних народів у Росії.

"Ерзянська, мокшанська, чуваська, марійська, татарська, удмуртська та башкирська мови за вказівкою Путіна практично повністю усунуті з навчального процесу. Наші школи з осередків освіти перетворені на фабрики русифікації. Проти окремих педагогів, які не бажають коритися вказівкам Кремля, вже запущено маховик репресій. Переслідують і тих сміливців, які публічно заявили свою незгоду з політикою русифікації шкільної освіти. Нас хочуть силою перетворити на росіян, а незгодних усунути фізично", - заявляють організатори акції.

Активісти зазначають, що попри репресійні дії Кремля, 28 квітня паралельно з пікетами посольств Росії в різних країнах  на території Республік Ідель-Уралу відбудуться одиночні пікети.

"Наш рух вимагає від Москви дотримання міжнародного права та Конституції РФ в частині забезпечення мовних прав народів Ідель-Уралу. Ми прагнемо, аби державні мови республік Мордовія, Марій Ел, Чувашія, Удмуртія, Татарстан і Башкортостан викладались у загальноосвітніх навчальних закладах як обов'язкові навчальні дисципліни", - наголошують організатори протестів.

Громадський рух "Вільний Ідель-Урал" має на меті здобуття реального суверенітету республіками Мордовія, Марій Ел, Чувашія, Удмуртія, Татарстан і Башкортостан.

"Прийнятною для нас політичною моделлю є створення інтеграційного об’єднання цих республік, зі спільним кордоном, спільним економічним простором, колективною системою безпеки. Водночас ми виступаємо за відновлення інституту президенства в кожній з Республік Ідель-Уралу, за право республіканських влад самостійно  визначати та реалізовувати свою внутрішню та зовнішню політику", - зазначають активісти.

Протестні акції відбудуться під стінами російських дипломатичних представництв в Австралії, Казахстані, Литві, Польщі, США, Туреччині, Фінляндії та Україні.

У Києві пікетування посольства Російської Федерації, розташованого за адресою Повітрофлотський проспект, 27, розпочнеться о 12:00.