Президент повинен робити виключно те, для чого його обрали, - Яценюк

В Україні необхідно провести конституційну реформу, яка повинна обмежити сферу відповідальності президента трьома сферами - армією, зовнішньою політикою і силами безпеки

Про це заявив Арсеній Яценюк у інтерв’ю виданню “Фокус".

Лідер партії “Народний фронт" висловився за те, щоб в країні був президент як глава держави, гарант української Конституції і національний арбітр, обраний на прямих національних виборах.

"Але цей президент повинен мати чітку сферу відповідальності. Щоб він усвідомлював: парламент - це не підрозділ Адміністрації Президента, а Кабінет Міністрів - не її господарське управління", - зазначив Яценюк.

Він додав, що новий президент повинен бути підзвітний народу і інститутам, обраним народом.

"Вважаю, що не може від однієї людини залежати доля цілої держави. Я не знаю жодної демократії, де так є. Знаю Російську Федерацію, де від одного Путіна і від його найближчого оточення залежить доля багатомільйонної країни. Знаю ще Кім Чен Ина в Північній Кореї і т. д. Ми куди йдемо?”, - пояснив лідер "Народного фронту".

За словами Яценюка, він виступає проти парламентської республіки.

"Виступаю за те, щоб в країні був президент України як глава держави, гарант української Конституції і національний арбітр, обраний на прямих національних виборах. Але цей президент повинен мати чітку сферу відповідальності. В першу чергу це відповідь на сьогоднішній виклик Україні - національна безпека, оборона і відновлення територіальної цілісності держави. Тобто армія, зовнішня політика і сили безпеки. Все", - підсумував Яценюк.