З питань безпеки Європи не можна покладатися лише на США, - Меркель

Країни Європейського Союзу і Німеччина мають брати на себе більше відповідальності в питаннях власної безпеки і перестати покладатися на свого потужного партнера в особі США

Цю думку, вперше висловлену після приходу до влади президента США Дональда Трампа, канцлер ФРН Ангела Меркель повторила в п'ятницю під час спільної з ним прес-конференції у Вашингтоні, передає Укрнформ.

"Час післявоєнного порядку, що тривав понад 70 років після війни, минув", - констатувала канцлер.

За її словами, європейці не можуть собі дозволити покладатися на те, що коли конфлікти відбуваються біля їхнього порогу, хтось інший з'явиться і врятує.

"Ми мусимо робити свій внесок і він має рости найближчими роками", - сказала Меркель.

Це, пояснила вона, стосується і військової участі, і завдань надання допомоги на розвиток інших країн, і боротьби з причинами міграції. Але також це стосується і того, щоб бути активнішими політично. Канцлер із гордістю зазначила, що вперше Німеччину задіяно в малій групі щодо сирійського врегулювання, і вона хоче зробити свій внесок. 

"Це наш борг. Ми маємо вчитися грати свою роль", - заявила очільниця німецького уряду.

ФРН - велика і економічно потужна країна, але у військовій і політичній сферах їй ще багато належить зробити, визнала вона. Німеччина виростає з тієї ролі, коли вона не проявляла занадто великої активності багато років після Другої світової війни, усвідомлюючи, що за часів націонал-соціалізму зробила "немислимо багато несправедливості". Тепер німці, за словами їхнього лідера, мають навчитися брати на себе більше відповідальності.

При цьому вона вказала на надзвичайну важливість трансатлантичних відносин і того, щоб ЄС і США залишалися надійними партнерами і союзниками, зокрема в НАТО. Якщо і є з окремих питань політичні розбіжності, то їх треба обговорювати, закликала Меркель.

Читайте такожВіталій Портников: сьогодні вирішиться доля "Північного потоку-2"