Росії не вдалося перетворити Закарпаття на другий Крим, - Москаль

На Закарпатті немає ані антиукраїнських, ані антиугорських настроїв, хоча російські спецслужби намагалися розпалити їх

Про це заявив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль в коментарі "Крим.Реалії".

"Ні антиукраїнських, ні антиугорських настроїв на Закарпатті немає. Це ФСБ Росії намагалася зробити так, щоб вони з'явилися. От скажіть, як одночасно майже всі найбільші телеканали послали знімальні групи в Закарпаття, щоб ті показували, що там ніхто нібито не знає української мови, що, мовляв, у Береговому не можуть замовити собі навіть кави. у Береговому - 50% угорців, а 50% - люди інших національностей. Як там може бути, що ніхто не говорить українською? І якщо українське законодавство дозволяє угорцям вивішувати національну символіку Угорщини, говорити угорською та вчитися рідною мовою, співати свої пісні, то чому їм цього не робити? У нас є два прямі договори з Угорщиною, ратифіковані парламентом, ми дозволяємо двомовні назви, навчатися своєю мовою і ставити пам'ятники. Угорці своїм коштом ставлять пам'ятники", - розповів він.

Разом з тим керівник області наголосив, що українська влада має захищати права нацменшин на території краю.

"Якщо ми хочемо йти в Європу і НАТО, то ми маємо сповідувати ті цінності, а захист національних меншин для Європи - це святе. Титульні нації - в Україні - українці, в Угорщині - угорці, в Польщі - поляки - зобов'язані гарантувати права національних меншин. Ну хто з мене може зняти вишиванку в Будапешті? Я хотів би такий флешмоб зробити, щоб у вишиванках і з українськими прапорами пройтися Будапештом. Ніхто вас там не зачепить, хіба що з цікавістю розглядатимуть. Пані Хортяні, яка очолює спілку українців Угорщини, за квотою є українським депутатом угорського парламенту, і на її робочому місці висить жовто-блакитний прапор. І вона у вишиванці ходить на роботу. Їй там ніхто не забороняє цього робити. Вдумайтеся, угорці в Україні становлять 0,04% від усього населення і компактно проживають лише на Закарпатті. Вони що, "роблять погоду"? Тому, ще раз кажу, це спровокований інтерес і надумана проблема", - наголосив Москаль.

Майбутнє регіону він оцінює наступним чином: жодне міжетінчне та міжнаціональне протистояння тут виключене, як би того не прагнула ФСБ та її агентура.

"Це ФСБ Росії "підігріває" цю тему, але у них нічого не виходить. Наприклад, так зване "питання русинів". Подивіться, де воно? Після того, як той, кому інструкції давав Сурков, втік до Москви, все затихло. Я, звичайно, лише нетривалий час очолював контррозвідку, але я знаю точно, що методи всіх спецслужб однакові. Все залежить від якості аналітики. Спочатку вони хотіли спиратися на русинів, а коли не вийшло, взялися за угорців. Тут потрібно просто комплексно всім працювати: і дороги будувати, і дамби, і розвідка з контррозвідкою нехай дивляться, і зв’язки з регіонами та сусідніми країнами зміцнювати. Але попри все, тут другого Криму не буде. Все, що Росія тут планувала, вона все програла. Закарпаття - багатоетнічний регіон, тут багато всього намішано. Люди насправді хочуть спокою, а не війни", - резюмував він.