США закликали союзників по всьому світу ввести санкції проти Ірану

Директор з політичного планування в Держдепартаменті США Брайан Хук заявив, що США закликають країни Європи та інші держави ввести санкції проти Ірану для обмеження його ракетної програми

Про це повідомляє Reuters.

"Ми закликаємо країни по всьому світу ввести санкції у відношенні осіб та організацій, пов'язаних із ракетною програмою Ірану, це питання також займає важливе місце в переговорах з європейськими партнерами", - цитує агентство Хука.

За словами радника, Іран буде головною темою на переговорах держсекретаря США Майка Помпео з лідерами Саудівської Аравії та Ізраїлю.

Нагадаємо, 24 квітня за підсумками переговорів в Білому домі президент Франції Еммануель Макрон і президент США Дональд Трамп оголосили про намір розробити нову угоду щодо ядерної програми Ірану.

За словами президента Франції, нова угода повинна включати в себе три додаткові пункти: іранську програму розробки балістичних ракет, вплив на Близькому Сході і що станеться після 2025 року, коли відповідно до нинішньої угоди буде знято обмеження на програму збагачення урану в Ірані.

Водночас, Трамп наголосив, що нова угода з Іраном буде розроблена на "міцній основі".

Раніше Трамп вимагав від європейських союзників до 12 травня "виправити жахливі недоліки" ядерної угоди від 2015 року, в іншому випадку, він відмовиться продовжити режим скасування санкцій США щодо Ірану.

У відповідь міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що Тегеран готовий "енергійно" відновити збагачення урану, якщо США реалізують свої погрози.


Історичну угоду щодо іранської ядерної програми було ухвалено 15 липня 2015 року. Іран зобов'язався допустити інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на свої ядерні об'єкти в обмін на покрокове скасування західних санкцій.

На початку 2016 року США і Євросоюз скасували санкції проти Ірану після того, як МАГАТЕ в своїй доповіді заявило, що Тегеран повністю припинив роботу над своєю ядерною програмою.

Президент США Дональд Трамп неодноразово критикував ядерну угоду з Іраном і закликав переглянути її.