Британського мільярдера підозрюють у зв'язках зі спецслужбами Росії

Мільярдер і засновник дослідницького центру Legatum Institute Кристофер Чандлер пов'язаний із російськими спецслужбами

Про це 1 травня заявив депутат парламенту Великої Британії (Консервативна партія) Роберт Сілі, виступаючи в палаті общин, повідомляє DW.

Свою заяву Сілі аргументував тим, що Чандлер ще з 2002 року став “об'єктом зацікавлення” французької розвідки. Доказами цього є документи, які йому та ще чотирьом членам британського парламенту передавала служба безпеки Монако, говорить депутат.

Документи датовані 2005 роком і охоплюють період з середини 1990-х років. У файлі Кристофера Чандлера служба безпеки зробила помітку “контррозвідка”, зауважив Сілі. У документах також фігурує брат Кристофера — Річард Чандлер.

За словами Роберта Сілі, документи мають відношення до національної безпеки та відмиванню грошей. Політик висловив впевненість у автентичності документів і заявив, що інформацію підтвердили джерела французької розвідки, а також їхні британські й американські колеги.

У Legatum Institute ці обвинувачення назвали “нісенітницею” і заявивили, що Чандлер ніколи не був пов'язаний ані з російською розвідкою, ані в цілому з Росією. Жодному дослідницькому центру невідомо про подібні розслідування французької розвідки.

Legatum Institute вважається впливовою організацією, що виступала за Brexit (вихід Великої Британії з ЄС). Зокрема, повідомлялось, що вона брала участь у підготовці пропозицій жорсткого сценарію виходу. В парламенті вже раніше оголошували про можливу роль Кремля в діяльності інституту.

Кристофер Чандлер є громадянином Мальти. Він наполягає, що подав запит на громадянство ще до проведення референдуму з Brexit.

Заснувавши інвестиційну компанію Sovereign Asset Management, брати Крістофер і Річард Чандлери в середині 1990-х років вклалися в "Газпром". На початку 2000-х Forbes називав їх компанію третім за розміром акціонером "Газпрому" з близько 5% акцій. У 2004 році Чандлери стали позбуватися акцій компанії.