Потрібно знижувати доступність сигарет, - екс-міністр охорони здоров'я Поліщук

Колишній міністр охорони здоров'я Микола Поліщук підтримує введення фіскального механізму оподаткування сигарет, оскільки це знизить доступність сигарет, в тому числі, для молоді і підлітків

"Моя однозначна позиція - всі шкідливі звички, все, що шкодить здоров'ю, має бути малодоступним - як за ціною, так і за місцями вживання і придбання. Тому нижній поріг цін на сигарети однозначно потрібно підвищувати", - впевнений Микола Поліщук.

За прогнозом екс-міністра охорони здоров'я, це зменшить кількість курців, рівень захворюваності та головне - смертність, особливо, серед людей середнього віку.

"Ціни на сигарети в Україні повинні бути наближені до європейських. Тоді це виключить цілу категорію курців - діти і підлітки. Адже якщо на сигарети буде висока ціна, звідки вони візьмуть гроші?" - задається питанням Микола Поліщук.

Слова екс-міністра підтверджує і статистика Світового банку: за 7 років - з 2010 по 2017 г. - рівень куріння в Україні знизився на 20%, - в основному через подорожчання сигарет.

За словами експерта Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я Костянтина Красовського, саме подорожчання сигарет стало найголовнішою причиною зниження куріння в Україні за останні роки.

"Знижується цінова доступність сигарет. За останні два роки населення, у якого зменшилися доходи, почало економити на тютюні. Багато хто кинув курити, деякі потенційні курці передумали починати курити", - пояснює останні тенденції Костянтин Красовський.

На його думку, цю позитивну тенденцію потрібно посилювати і робити все, щоб в Україні не було занадто дешевих сигарет.

Нагадаємо, Міністерство фінансів розробило новий фіскальний механізм оподаткування сигарет, який передбачає сплату додаткового акцизу при надмірно низькій ціні за пачку сигарет. На даний момент, мінімальний поріг для задіяння нового механізму становить 25,5 грн. за пачку.

За розрахунками доктора економічних наук Михайла Міненка, якби фіскальний механізм уже працював, за перші 4 місяці цього року він міг би принести до держбюджету понад 2 млрд. гривень.