В Україні заморозили розслідування чотирьох справ щодо Манафорта, - The New York Times

В Україні заморозили розслідування чотирьох справ, пов'язаних з екс-главою виборчої кампанії президента США Дональда Трампа Полом Манафортом

Про це пише The New York Times, пояснюючи це тим, що українські чиновники нібито побоюються образити Трампа і втратити постачання американської зброї.

Видання зазначає, що в США проти Манафорта ведеться судове розслідування за звинуваченням у відмиванні грошей і фінансовому шахрайстві в процесі консультування Партії регіонів.

У той же час, в Україні розслідують чотири справи, в яких фігурує Манафорт, але генеральний прокурор фактично заморозив їх.

Видання зазначає, що рішення припинити розслідування прокурор прийняв, коли адміністрація Трампа завершувала плани з продажу протитанкових ракет Javelin Україні.

"Держдепартамент видав ліцензію на вивезення ракет 22 грудня, а 2 березня Пентагон оголосив остаточне схвалення продажу 210 Javelin і 35 пускових установок. Наказ припинити розслідування щодо Манафорта прийшов на початку квітня", - йдеться в статті.

У квітневому наказі щодо Манафорта говорилося, що прокуратура не закриває ці 4 справи, але був наказ, який заборонив керівникові департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергію Горбатюку видавати повістку для отримання показань чи опитування свідків.

"У нас немає повноважень продовжувати наше розслідування", - сказав Горбатюк в інтерв'ю.

Відносно Манафорта велися розслідування, які стосувалися консультацій для екс-президента Януковича і його "Партії регіонів", а також їх оплати.

Ще одна справа стосувалося колишнього глави комітету Верховної Ради із зовнішніх зв'язків Віталія Калюжного, який підписав 9 з 22 наказів про виплату на суму $12,5 млн призначених Манафорту.

Дві інших справи розглядалися щодо юридичної компанії Skadden Arps. Вона за участю Манафорта склала доповідь про докази "провини" головного політичного суперника Януковича Юлії Тимошенко.

Зазначимо, що коментаря від Адміністрації президента України The New York Times не отримав.

30 жовтня 2017 року Манафорту та його бізнес-партнеру Ріку Гейтсу висунули звинувачення за 12 пунктами, серед яких — відмивання грошей, ухилення від податків і шахрайства, а також у тому, що не зареєструвався як іноземний агент попри те, що займався підтримкою прокремлівського уряду України в США.

Манафорт 17 разів приїздив до України в 2014-2015 роках для роботи на виборах. Стверджують, що це саме він порадив "Партії регіонів" змінити назву на "Оппозиційний блок".

1 березня Манафорт заявив, що не визнає себе винним у справі втручання РФ у вибори в США.

Манафорт, за даними ЗМІ, ухвалював розробку таємної медіа-стратегії, націленої проти Юлії Тимошенко.

Спецпрокурор США Роберт Мюллер хоче поставити президенту Трампу щонайменше 44 запитання щодо його потенційних зв'язків з російським урядом.