Випадкові світлини, автори яких отримали Пулітцерівську премію з фотографії

Часом престижну нагороду отримують непрофесійні фотографи. Історії випадкових фото, удостоєних Пулітцерівської премії

Пулітцерівська премія з фотографії - найпрестижніша журналістська премія, тож найчастіше її отримуюють професійні фотокореспонденти. Однак є світлині-номінанти, зроблені фотографами-аматорами.

  1. Арнольд Гарді, 1947 рік - пожежа в готелі Winecoff в Атланті​

Фото: Arnold Hardy / AP Photo / East News

Перший в історії премії переможець-непрофесіонал. 24-річний фотограф-аматор Арнольд Гарді був аспірантом Технологічного інституту Джорджії. Тієї ночі, коли сталася пожежа в готелі Winecoff він саме повертався з танців.

Почувши звуки сирен, Гарді подзвонив в пожежну охорону, представився журналістом і запитав, де пожежа. Дізнавшись адресу Арнольд схопив камеру, спіймав таксі та помчав до охопленого полум’ям готелю. Він виявився першим фотографом на місці події.

Одна з найстрашніших пожеж в американській історії трапилася вночі 7 грудня 1946 року.

В 15-поверховому готелі не було ні пожежних сходів, ні пожежних виходів, а сходи пожежних машин могли дотягнутися лише до 8-го поверху будівлі.

Тож більшість мешканців верхніх поверхів, включчно з власником готелю, загинули. Загалом пожежа забрала життя 119 людей.

Світлина Гарді з 41-річною жінкою, яка вистрибнула з 11 поверху, щоб врятуватися від пожежі, змусила світ переосмислити правила пожежної безпеки.

2. Вірджинія Шо, 1954 рік - аварія з вантажівкою

Фото: Virginia Schau / AP Photo / East News

Через шість років після Гарді вперше в історії Пулітцерівську премію з фотографії отримала жінка - звичайна 38-річна домогосподарка з Каліфорнії.

Вірджинія разом з чоловіком Волтером їхали автівкою порибалити на озері Шаста. Дорогою, біля містечка Реддінг, водій вантажівки з фруктами не впорався з керуванням та врізався в огорожу моста через річку Піт. Через що причіп вантажівки залишився на краю моста, а кабіна разом з водієм звисала над річкою. Пізніше двигун вантажівки загорівся й кабіна впала з 12-метрової висоти.

Вірджинія відправила фото в газету Sacramento Bee в надії виграти $10 за найкращий знімок тижні. Та разом з призом від газети через рік жінка отримала Пулітцерівську премію з фотографії.

3. Ентоні Робертс, 1973 - фатальна голівудська драма

Робетс проходив ​​через одну з парковок в Голлівуді, коли почув крики жінки. Агресивний чоловік сидів на жінці та намагався підпорядкувати її собі ударами та ляпасами.

Фотограф не мав при собі зброї, лише фотоапарат, тож прокричав агресору, що сфотографує його.

Той сказав, що йому байдуже й продовжив знущатися над жінкою.

Крики привернули увагу охоронця парковки, тож той наказав агресору припинити. Однак той і не думав цього робити. На фото Робертса зображено останній момент перед вистрілом охоронця.

4. Рон Оршвангер, 1989 - пожежник робить дитині штучне дихання

Оршвангер був продавцем в магазині меблів. На фотографії пожежник Адам Лонг (Adam Long) з Сент-Луїса робить штучне дихання дворічній дівчинці Патриції, винесеній з палаючого будинку.

У Рона був поліцейський сканер і йому завжди подобалося фотографувати пожежі. Він прибув на місце події за кілька хвилин до того, як Адам Лонг вийшов з палаючої будівлі з несвідомою Патріцією.

На жаль, через 6 днів дитина загинула. Фотограф передав всі призові кошти матері та сестрі Патриції.

Та фото маленької дівчинки мало куди важливішу місію: люди почали встановлювати в будівлях детектори диму.


5. Чарльз Портер IV, 1996 - пожежник з постраждалою дитиною на руках

Банкір та фотограф-аматор Чарльз Портер саме знаходився в будівлі Liberty Bank, що в місті Оклахома-Сіті, коли 19 квітня 1995 року в почув потужний струс. Чарльз вийшов з будівлі та почав шукати джерело звуку, захопивши з машини камеру.

Бомба, закладена в припаркованому автомобілі, вщент рознесла федеральну будівлю Альфреда П. Мурра в центрі Оклахома-Сіті та пошкодила 324 будівлі в радіусі 16 кварталів, а також 86 автомобілі поблизу.

У результаті теракту загинуло 168 людей, в тому числі 19 дітей у віці до 6 років (в будівлі був дитячий садок). Ще 680 людей отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Фотографія Портера, на якій пожежник Кріс Філдс несе на руках немовля Бейлі Елмон (пізніше дитина померла), облетіла весь світ та стала символом теракту.