"Остеохондроз - комерційний міф". Супрун розповіла, що насправді означає ця хвороба

Очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун зруйнувала міф про остеохондроз і пояснила його справжні симптоми

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

В міжнародній класифікації хвороб остеохондроз існує, проте його специфіка суттєво відрізняється від того, як його пояснюють деякі лікарі в Україні. Зазвичай такий діагноз людина може отримати через скаргу на біль у спині.

"Це група рідкісних захворювань, що пов’язані з порушенням нормального розвитку росту кісток з ураженням центрів окостеніння в епіфізі. Як правило, починається в дитинстві як дегенеративний або некротичний стан. Як приклади можуть бути хвороба Пертеса, хвороба Осгуда-Шляттера, хвороба Шейермана", - пише Супрун.

Для лікування призначають рентген, МРТ, знеболювальні препарати та інші дороговартісні методи.

Коли ж пацієнт у західних країнах звертається з такими скаргами, лікарі використовують діагноз back pain, що означає "біль у спині". За такого діагнозу рекомендують бути фізично активними, а також пропонують лікувальні вправи або нестероїдні знеболювальні препарати.

Додаткове обстеження призначають тільки тоді, коли пацієнт повідомляє про відповідні симптоми - порушення чутливості кінцівок, слабкість в м’язах, порушення функції органів тазу тощо.

Щоб оминути біль у спині, лікарка Уляна Супрун рекомендує:

Якщо біль не зникає впродовж місяця, заважає виконувати щоденну діяльність та з часом погіршується - лікар призначить додаткове лікування.