ЄС витратить 20 млрд євро на оборону на випадок російської агресії

Євросоюз заявив про плани витратити близько 20 млрд євро на оборону, щоб уберегтися від можливої російської загрози

Про це повідомляє Euractiv.

З бюджету на 2021-2027 роки в розмірі 1,279 трлн євро на оборону виділять 19,5 млрд євро.

Після десятиліть невдалих спроб країни-члени ЄС підписали угоду про співпрацю у галузі оборони. Це було зумовлене російською окупацією Криму в 2014 році та ймовірною державною підтримкою кібератак.

6,5 млрд євро планують витратити на "військову мобільність" - амбітнирй проект, який полегшує переміщення військ та обладнання навколо континенту, що, на думку командирів НАТО, є необхідним для надійного стримування можливої агресії.

Більша частина грошей - 13 млрд євро - надійде до Європейського фонду оборони, представленого в червні 2017 року як частини французько-німецьких зусиль із надання ЄС нового імпульсу після "Brexit". Фонд отримає 4,1 млрд євро на дослідження у галузі оборони, зосередивши увагу на загрозах, що виникають, і майбутніх загрозах безпеці - із вокристанням робототехніки та безпілотників.

Ще 8,9 млрд. євро спрямують на співпрацю у виробництві великогабаритних апаратних засобів, таких як танки та вертольоти.

Тільки три члени ЄС відмовилися підписатись на угоду про співпрацю у галузі оборони - Данія, Мальта, а також Велика Британія, яка вийде з блоку наступного року.

Брюссель наполягає на тому, що посилення оборонного співробітництва не призведе до створення "армії ЄС", а проект доповнюватиме НАТО, а не конкуруватиме з Альянсом.